Toyota Landcruiser den ultimata överlevnadsbilen

Tänk dig att du ska göra ditt livs bilresa genom Afrika. Då väljer du en fyrhjulsdriven bil med seriös drivlina, lågväxel och hög markfrigång. Viktigast av allt är att bilen är pålitlig och att det finns tillgång till service. Ställer du frågan till erfarna Afrikaresenärer får du garanterat flest svar där Toyota Landcruiser är det ultimata valet, och så har det varit i flera årtionden. När nu Toyota lanserat sin senaste version av Landcruiser är det en bil där tidigare generationers egenskaper har värnats.

Foto: Magnus Fröderberg

Biltillverkare talar ofta i sin marknadsföring om bilars DNA och då handlar det oftast om utseende och köregenskaper. När det gäller nya Landcruiser är det mer relevant att tala om hur den lever upp till det rykte som oförstörbar överlevnadsbil med seriösa terrängbilsegenskaper tidigare generationer har byggt upp. Toyota är extremt medvetna om värdet i detta och har kort och gott bara konstruerat en bättre Landcruiser. Bättre på alla sätt.

Jämför vi med Land Rover så har Toyota valt en väldigt konservativ väg när nya Landcruisern konstruerats. Land Rover har helt gått över till självbärande kaross och individuell hjulupphängning både fram och bak medan Toyota fortfarande ställer karossen på en ram, låt gå att det är en ny ram jämfört med förra generationen. Toyota har individuell hjulupphängning fram men stel bakaxel. Medan Land Rover har luftfjädring och justerbar markfrigång har Toyota skruvfjädring och konstant markfrigång. 

Vulgärt uttryckt skulle man kunna säga att Toyota har satt en lyxig och ombonad SUV-kaross på sin pickup-ram. Skillnaden när det gäller ramen och hjulupphängningen är att pickupen har bladfjädrar bak anpassade för tyngre last. Det Toyota i realiteten gjort är att bygga sin Toyota runt den beprövade och robusta grundkonstruktionen och sedan utveckla drivlinan och hjulupphängningen till att ge både riktigt bra komfort och riktigt bra terrängegenskaper. Jag har aldrig kört en så komfortabel rambyggd bil tidigare.

Som köpare har man att välja mellan land Roverns starka sidor som är bättre fjädringskomfort och möjlighet att höja markfrigången eller Landcruiserns grundmurade rykte om pålitlighet och robusthet. Land Rover har haft svårt att skaka av sig ryktet om sämre driftsäkerhet medan Landcruisern inte helt blivit kvitt de där kickarna som en stel bakaxel ger på ojämnt underlag.

Motorn är en 2,8-liters fyrcylindrig diesel som ger 205 hk och ett vridmoment på 500 Nm. Fullt tillräckligt både i vardagen och i terrängen, men lite i underkant för den som behöver dra riktigt tungt. Bilen får dra 3,5 ton, och det klarar den utan problem, men något mer effekt hade gjort den trevligare att köra med tyngsta släpen. Nu har Toyota aviserat att det under 2025 kommer en Landcruiser mildhybrid med 48 volts teknik. En parallell till drivlinan i Hilux där mildhybriden höjer vridmomentet med 65 Nm och effekten med 16 hk. Hur mycket man bättrar på prestandan i kommande Landcruiser vill man inte gå ut med.

Efter motorn har Toyota en åttastegad automatlåda som verkligen gör ett utmärkt jobb med silkeslena växlingar och väljusterade nedväxlingar vid retardation. Det senare ger en viss motorbroms, men också snabbare gasrespons vid acceleration då lådan redan har en lägre växel vald. 

Sedan börjar det verkligt spännande där Toyota har en fördelningslåda med lågväxel och en seriös mittdifferential som fördelar kraften mellan axlarna med hjälp av en Torsendifferential som i normalläget lägger 60% av kraften på bakaxeln. Den kan vid behov styra upp till en bit över 70 % till bakaxeln eller 53% till framaxeln. Det betyder framför allt väldigt stabil gång på landsväg och neutral styrning när vägen blir krokig. Vid avancerad terrängkörning kan man låsa differentialen till 50/50 för maximalt grepp. Även bakaxelns differential är låsbar och det påverkar inte framaxeln antispinnfunktion. Kort sagt en mer avancerad kraftfördelning än någon Land Rover. Låsbar bakaxeldifferential är tillval i alla större Land Rovers och då även nya Defender.

Terrängkörning handlar om en effektiv drivlina som får ut kraften till alla hjulen, bra viktfördelning och följsam långslagig fjädring. Landcruisern erbjuder allt detta i och med att den främre krängningshämmaren är urkopplingsbar för just mer långslagig fjädring fram.

Landsvägskörning handlar om stabilitet och låg ljudnivå. Även här har Toyota lyckats utmärkt. Bilen är extremt stabil och har en mycket låg ljudnivå inne i bilen. Stadskörning handlar mer om sikt, smidig styrning och en bra automatlåda. Inte ens här lämnat Landcruisern något övrigt önska bortsett från storleken. Bilen är stor men sikten är utmärkt och det är lätt att hålla koll på alla fyra hörnen tack vare den kantiga designen.

Summeringen är att Toyota Landcruiser är en mycket genomtänkt och försiktigt förbättrad bil oavsett om du kör i terrängen, staden eller på motorvägen. Det som saknas är förstås miljöteknik som laddhybrid eller en drivlina som är fossiloberoende, men Toyota har ännu så länge valt att satsa på bästa dragegenskaper, lång räckvidd och maximal pålitlighet.

Faktaruta:

Toyota Landcruiser

Biltyp: Fyrhjulsdriven 5/7-sitsig terränggående SUV.

Motor: Fyrcylindrig 2,8 liters diesel.

Effekt:  205 hk.

Maximalt vridmoment: 500 Nm

Växellåda: 8-stegad automat.

Acceleration 0-100 km/t: ca: 8,5 sekunder.

Toppfart: 175 km/t.

Tjänstevikt: 2 560 till 2600 kg beroende utrustningsnivå.

Max totalvikt: 3 150 kg.

Max släpvagnsvikt: 3 500 kg.

Längd/bredd/höjd: 493/198/194 cm.

Markfrigång: 21,5 cm.

Frigångsvinkel fram/bak: 32/17 grader.

Vändcirkel: 12,0 meter.

Ekonomi/miljö
Pris från: 
Från 949 900:- (5-sits executive), 964 900:- (7-sits executive).

Skatt/år: 30 506:- kronor (5-sits), de tre första åren. Därefter: 10 556:-.
Förmånsvärde: ca: 13 800 kronor/mån. 

Garantier: Nybil 3 år dock högst 10 000 mil, vagnskada 3 år, lackgaranti 3 år, garanti mot genomrostning: 12 år. 

Förbrukning blandad körning: 10,7 liter/100 km (WLTP). 

Koldioxidutsläpp: 280 g/km (WLTP). 

Avgasrening: Euro 6E.

Komfort/lastutrymme
Bagageutrymme: 
742 liter (5-sits upp till ryckstödet bak), 2 000 liter (5-sits fällda baksäten lastad till taket). 
Pekskärm: 12,3 tum standard.

Multimedia: Android Auto och Apple CarPlay standard samt ”Hey Toyota” röststyrning.

Parkeringsradar: Standard fram och bak.
Autobroms, nödbroms, filbytesvarning m.m. : Standard tillsammans med en rad säkerhetsfunktioner och möjligheter till appar (småprogram) som Spotify och Waze.

Plus/minus

+

Grundmurat rykte för högsta pålitlighet

Grundmurat rykte för bästa terrängframkomlighet

Servicenätverk som täcker hela världen

Högt pris

Ingen elektrifiering ännu

Begränsat motorutbud

Publicera kommentar