post

Rolls-Royce tänker fira 50-årsjubileumet av Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band på sitt eget sätt, dvs. genom att föra den färgstarka Rolls-Royce Phantom V, känd för att ha varit ägd av John Lennon, hem till London för att den brittiska allmänheten ska få njuta av den vackra bilen.

_W0A3593

För närvarande ägs bilen av Royal British Columbia Museum i Kanada. Bilen, John Lennon Phantom V,kommer att transporteras från Kanada till London för att bli med i The Great Eight Phantoms. En Rolls-Royce-utställning på Bonhams på Bond Street, ett område som regelbundet besöktes av Lennon i slutet av 1960-talet med just den här bilen.

Allmänheten kommer att kunna se ”John Lennon Phantom V” i Bonhams från 29 juli till 2 augusti.

”John Lennon Phantom V”
_W0A3582Den 3 juni 1965 – samma dag som Edward H White lämnade kapseln i sin Gemini 4 för att bli den första amerikan som gick i rymden – tog John Lennon emot leveransen av den så speciella bilen. Den är en Rolls-Royce Phantom V som levererades i Valentine Black. Han skulle senare säga att han alltid ville vara en excentrisk miljonär, och Phantom skulle bli ett viktigt steg mot den drömmen.

Lennon lät anpassa sin Phantom V i äkta rockstjärne-stil. Baksätet konverterades till en dubbelsäng, en tv, telefon och kylskåp installerades, tillsammans med en ”flytande” skivspelare och ett anpassat ljudsystem (som inkluderade en extern höghögtalare).

Därefter, i April 1967, precis när inspelningen av det banbrytande Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band avslutades, frågade Lennon Surrey coachbuilders, JP Fallon, om de kunde ge hans Phantom ett nytt lackarbete. Den _MG_3731nylackerade, och betydligt färggladare, Phantom avtäcktes några dagar före den globala lanseringen av Sgt. Peppar den 1 juni och den var en del av albumets övergripande koncept.
Det nya färgschemat är ofta beskrivet som ”psychedelic” och färgerna, särskilt den dominerande gula, gick igen i omslaget till Sgt-locket. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Men se noggrant och du kommer se att det inte är någon slumpmässig floder power målning. Bilen har en blommig design med zigenskt rötter. Teman som används på zigenares husvagnar och kanal pråmar, med en stjärntecken som symbol på taket.

 

_MG_3706_W0A3588Phantom V användes regelbundet av Lennon fram till 1969 (Lennon ägde också en något mindre iögonfallande all-white Phantom V). Efter att ha använt den när han adlades och fick sin sin MBE (Most Excellent Order of the British Empire) tillsammans med sina bandkamrater 1965, använde han den igen 1969 för att lämna tillbaka sin MBE till palatset i protest mot bland annat Vietnamkriget. Bilen sändes till USA 1970 då Lennon flyttade dit och lånades ut för att transportera andra rockstjärnor som The Rolling Stones, Bob Dylan och The Moody Blues. 1977, efter stått lagrad en tid, donerades den av miljardären Jim Pattison till Royal British Columbia Museum i Victoria, British Columbia, Kanada.

”The Great Eight Phantoms” är en Rolls-Royce-utställning som kommer att äga rum vid Bonhams internationella flaggskeppssalrum och gallerier i New Bond Street, London, från 29 juli till 2 augusti.

_W0A3560

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *