post

Berlin är björnarnas stad, så det är naturligtvis den naturligaste platsen i världen att ha världspremiär för bilvärlden senaste björn. En stor björn som går i snömannens spår. Skoda Yeti har fått en storebror i Skoda Kodiaq och världspremiären hölls i just Berlin med borgmästaren från Alaskas Kodiak, Pat Branson, som hedersgäst.

Bilpremiärer är glitter och glamour. Välskräddade män i lager på lager och blommiga sommarflickor med lite färre klädlager sprider sin medverkan med en selfie, fast bilen kom visst inte med.

Bilpremiärer är glitter och glamour. Välskräddade män i lager på lager och blommiga sommarflickor med lite färre klädlager sprider sin medverkan med en selfie, fast bilen kom visst inte med.

En premiär i bilvärlden är precis som en premiär i filmvärlden. Det är glitter och glamour. Det är entusiastiska tal som tävlar i superlativer och det är gäster från världens alla hörn. Just denna bilpremiär innehöll också en filmpremiär där Skodas filmteam döpte om staden Kodiak till Kodiaq, med borgmästarens goda minne, och gjorde en film med intervjuer av Kodiak-bor som fick säga vad de tyckte om ett namnbyte och om de kunde uttala Kodiaq. Synpunkterna varierade men de flesta tog det med ro och ett leende. Precis som i riktigt exklusiv filmkonst så lämnades vi med ett stort utrymme för egna funderingar. I det här fallet handlar det om huruvida Kodiak numera heter Kodiaq eller inte.

Liten snäll terrierpojk poserar tålmodigt för den då ditresta fotografkåren efter att ha uppträtt på catwalken som för dagen var mer av en dogwalk.

Liten snäll terrierpojk poserar tålmodigt för den då ditresta fotografkåren efter att ha uppträtt på catwalken som för dagen var mer av en dogwalk.

Det fanns också inslag av catwalk där nya Skoda Kodiaq kördes fram och tillbaka inför publiken, men frågan är om inte catwalkens stora stjärna var en hund. En 6 år gammal Jack Russell pojke som hade som uppgift att visa att nya Skoda Kodiaq lätt rymmer farmor, farfar, mamma, pappa, två barn och en Jack Russell terrier. Jycken poserade snällt tillsammans med den nya Skodan, trots att han är en terrier.

Självklart har även denna Skoda ett paraply i ett speciellt fack i förardörren. Christian Strübe är utvecklingschef på Skoda och han visar både paraply och den lika obligatoriska isskrapan bakom tanklocket.

Självklart har även denna Skoda ett paraply i ett speciellt fack i förardörren. Christian Strübe är utvecklingschef på Skoda och han visar både paraply och den lika obligatoriska isskrapan bakom tanklocket.

Efter visningen fick den då ditresta flocken av journalister veta att nya Skodan inte är en Skoda-version av koncernsyskonen VW Touareg, Audi Q7 eller Porsche Cayenne. Nya Skodan är egentligen mer av en SUV-version av Skoda Superb. En stor och praktisk bil med betoning på praktiska och smarta lösningar istället för lyx och prestanda. Kodiaq har naturligtvis både en isskrapa bakom tanklocket och ett paraply i förardörren.

Grånade gentlemän tar del av den nya tekniken med apple car play och navigation som hittar i hela Europa.

Grånade gentlemän tar del av den nya tekniken med apple car play och navigation som hittar i hela Europa.

Vid närmare granskning så finns det vissa likheter, när det gäller utseendet, med Audi Q7, främst förra generationen. Det handlar om en stor hög kombi som är lång och rymlig med lite sportigare former än exempelvis Land Rover Discovery som är extremt lådformad. Skoda Yeti är mer lådformad än Kodiaq som blir något strömlinjeformad och får något lägre sidorutor bak. Grillen är dock oblygt lik Jeep Cherokees grill.

Nyfikna journalister granskar varje tum av nya stor Skoda Kodiaq. En uppskalning av Skoda Superb till stor SUV.

Nyfikna journalister granskar varje tum av nya stor Skoda Kodiaq. En uppskalning av Skoda Superb till stor SUV.

Nya Kodiaq kommer att kunna beställas i höst och de första bilarna kommer till Sverige i mars 2017. Priserna är inte satta ännu, men det är bestämt att den bara kommer hit som fyrhjulsdriven och då med fyra olika motoralternativ: 1,4 TSI, 150 hk (kan fås med manuell växellåda),
2,0 TSI 180 hk, samt 2,0 TDI 150 hk.(som också kan fås manuell). Toppmodellen blir 2,0 TDI med 190 hk som beräkna stå för ungefär 80 procent av försäljningen i Sverige. TSI står för bensinmotorer och TDI står för diesel. Den så viktiga dragvikten blir upp till 2,5 ton beroende på modell.

Bernhard Maier, Skodas vd, talar sig varm för nya Kodiaq inför den församlade världspressen. Förlåt, men grillen har drag av Jeep, tyckte jag.

Bernhard Maier, Skodas vd, talar sig varm för nya Kodiaq inför den församlade världspressen. Förlåt, men grillen har drag av Jeep, tyckte jag.

Kodiaq då. Vad står det för? Jo det är en lätt omskrivning av namnet på den stora bruna Kodiak-björnen som lever i Alaska och har gett staden Kodiak sitt namn. Yeti är den mytomspunna snömannen som beskrivs som en stor humanoid som lever i Himalayas otillgängliga bergsmassiv. Både Yeti och Kodiaq gör våra svenska vintervägar mer säkra och de dåliga skogsvägarna mer tillgängliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *